Πλεκτά μπαλαρινάκια


Μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα πιο κοριτσίστικο από δύο μικρά ποδαράκια με μπαλαρινάκια; Και επειδή τέτοια ποδαράκια έχουμε αρκετά στην οικογένεια, βρήκα ένα σχέδιο για μπαλαρίνες με βελονάκι! Αααχ! Φαντάζομαι τις ανιψούλες μου να χοροπηδάνε με αυτά τα ροζουλιά παντοφλάκια στα πόδια τους...


Λοιπόν ας δούμε τώρα τις οδηγίες:
Χρησιμοποίησα γανζο νούμερο 5 και τα εν λόγω πατουσάκια ήταν 15εκ (περίπου 2,5 χρονών) και 17εκ (3,5 χρονών). Για τις ανάγκες της φωτογραφίας, τα φόρεσε ο Φιλαράκος (ντρέπομαι λίγο γι'αυτο) αλλά δεν είχα άλλα πατουσάκια διαθέσιμα! Επειδή ο κάθε ένας πλέκει διαφορετικά, άλλος πιο σφιχτά άλλος πιο χαλαρά, αν σας βγαίνουν πολύ μεγάλα χρησιμοποιήστε μικρότερο γάντζο και νήμα και αν σας βγαίνουν πολύ μικρά, έναν μεγαλύτερο γάντζο με το αντίστοιχο νήμα.

Οι βελονιές που θα χρησιμοποιήσουμε είναι:
αρχική θηλιά + αλυσίδα
τυφλή βελονιά
μισό διπλό κροσέ (εδώ για συντομία θα το λέμε μδκ)

1ος κύκλος:
Αρχίζουμε με την αρχική θηλιά.

Kάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές (θυμηθείτε, η αρχική δε μετράει).

Στη δεύτερη θηλιά απο το γάντζο κάνουμε 5 απλά κροσέ. Κάνουμε μιά τυφλή βελονιά στο πρώτο κροσέ για να κλείσει ο κύκλος.

Κάνουμε μία αλυσίδα με μία θηλιά. (5 θηλιές γύρω απο τον κύκλο)


2ος κύκλος: Κάνουμε 2 απλά κροσέ σε κάθε μια απο τις 5 θηλιές. Θυμάστε την αλύσίδα με τη μια θηλιά πoυ κάναμε στον προηγούμενο κύκλο; Κάνουμε μια τυφλή βελονιά σ'αυτή τη θηλιά για να κλέισουμε τον κύκλο μας.

Κάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές. (10 θηλιές γύρω απο τον κύκλο)


3ος κύκλος:
*κάνουμε ένα μδκ, στην επόμενη θηλιά κάνουμε 2 μδκ* επαναλαμβάνουμε απο * εως * μέχρι το τέλος και κλείνουμε τον κύκλο με τυφλή βελονιά στη 2η θηλια της αλυσίδας που κάναμε στον προηγούμενο κύκλο.


Κάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές. (15 θηλιές γύρω απο τον κύκλο)


4ος κύκλος:
*κάνουμε 2 μδκ στις επόμενες 2 θηλιές, κάνουμε 1 μκδ στην 3η* επαναλαμβάνουμε απο * εως * μέχρι το τέλος και κλείνουμε τον κύκλο με τυφλή βελονιά στη 2η θηλια της αλυσίδας που κάναμε στον προηγούμενο κύκλο. Κάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές. (20 θηλιές γύρω απο τον κύκλο)


5ος κύκλος: κάνουμε ένα μδκ σε κάθε μία απο τις 20 θηλιές. Κλείνουμε τον κύκλο με τυφλή βελονιά στη 2η θηλια της αλυσίδας που κάναμε στον προηγούμενο κύκλο. Κάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές. (20 θηλιές γύρω απο τον κύκλο)


6ος κύκλος: επαναλαμβάνουμε τον 5ο κύκλο. (20 θηλιές γύρω απο τον κύκλο)

7ος κύκλος: κάνουμε απο ενα μδκ στις πρώτες 14 θηλιές. Γυρίζουμε το πλεκτό μας απο την άλλη και κάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές. (14 θηλιές συνολικά)


8ος κύκλος: κάνουμε ένα μδκ σε κάθε μία απο τις 14 θηλιές.

Κάνουμε μιά αλυσίδα με 6 θηλιές.

Ενώνουμε την αλυσίδα μας με μια τυφλή βελονιά στο πρώτο μδκ. Κάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές. (20 θηλιές γύρω απο τον κύκλο)


9ος κύκλος:
κάνουμε ένα μδκ σε κάθε μία απο τις 20 θηλιές. Κλείνουμε τον κύκλο με τυφλή βελονιά στη 2η θηλια της αλυσίδας που κάναμε στον προηγούμενο κύκλο. Κάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές. (20 θηλιές γύρω απο τον κύκλο)


10ος κύκλος: κάνουμε απο ενα μδκ στις πρώτες 14 θηλιές. Γυρίζουμε το πλεκτό μας απο την άλλη και κάνουμε μια αλυσίδα με δύο θηλιές. (14 θηλιές συνολικά)


Επόμενοι κύκλοι: συνεχίζουμε όπως στον 9ο κύκλο μέχρι το παπουτσάκι μας να έχει το μήκος που θέλουμε. Στον τελευταίο μας κύκλο δεν κάνουμε την τελική αλυσίδα με τις 2 θηλιές. Αφήνουμε λίγη κλωστή πάνω στο πλεκτό για να ράψουμε το πίσω μέρος και το μπαλαρινάκι μας είναι έτοιμο!!!


Εδώ αρχίζει το διασκεδαστικό κομμάτι, η διακόσμηση! Μπορείτε να του βάλετε ένα λουλουδάκι (οδηγίες θα βρείτε εδω), ξύλινα κουμπιά δίπλα στο λουράκι ή ότι άλλο θέλετε. Το καλό είναι οτι δεν απαιτούν πολύ νήμα, μπορείτε να τα κάνετε με τα περισσεύματα απο κάποιο άλλο πλεκτό και το λουλουδάκι να γίνει πχ με ένα άλλο χρώμα.

Ελπίζω να βγάζουν κάποιο νόημα οι οδηγίες, μη διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε!

Σημείωση 18/01/11:Τελικά κατάφερα να τα μπουρδουκλώσω, είχα ξεχάσει έναν κύκλο (!) και ο 4ος είχε λάθη. Ελπίζω να μην ταλαιπωρηθήκατε πολυ...

Ετικέτες