Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Περπατομηλόπιτα



Το Νεραϊδάκι περπάτησε και μου είπαν ότι πρέπει να κάνω περπατόπιτα. Και μια που μόνη πιτα που πετυχαίνω είναι η μηλόπιτα, πειράζει να κάνω μια περπατομηλόπιτα;

Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές για μηλόπιτες και αυτή για μένα είναι Η Καλύτερη Μηλόπιτα.

Έχω κάνει κατά καιρούς τόσες αλλαγές πάνω στην αρχική συνταγή, που δε θυμάμαι πια πως ήταν. Αυτό που σίγουρα θυμάμαι είναι πως έχω διπλασιάσει την τραγανή επικάλυψη γιατί ήταν το αγαπημένο μου μέρος της πίτας. Λοιπόν, χωρίς άλλη καθυστέρηση με περηφάνια σας παρουσιάζω την...



Μηλόπιτα με Τραγανή Επικάλυψη

Βάση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οποιαδήποτε δοσολογία για βάση τάρτας, εγώ βάζω τα εξής):
1 + 1/4 κούπες αλεύρι
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/2 Βιτάμ
2 κουταλιές κρύο νερό
Γέμιση:
5-6 μήλα λεπτοκομμένα
1/3 κούπας ζάχαρη
1/2 κουτ.σουπ. αλεύρι
3/4 κουτ.γλυκ. κανέλα
1/2 κουτ.γλυκ. τζίντζερ σκόνη
Επικάλυψη:
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
6 κουτ.σουπ. Βιτάμ σκληρό

Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα δουλεύουμε κρύα με ένα πιρούνι. Δε θέλουμε να λιώσει το Βιτάμ για να μη λασπώσει. Το μείγμα μας θα θρυμματίζεται αλλά δεν μας πειράζει. Το τυλίγουμε σε ζελατίνα και το βάζουμε στο ψυγείο.
Μετά ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας τρίβοντάς τα να γίνουν μεγάλα ψίχουλα. Το αφήνουμε στην άκρη, κατά προτίμηση στο ψυγείο.

Σειρά έχει η γέμιση. Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά και στο τέλος τα μήλα.

Στρώνουμε τη ζύμη της βάσης σε ένα ταψάκι 20x25 εκατοστά και ρίχνουμε μέσα τα μήλα (αν θυμάμαι καλά, η αρχική συνταγή τα τοποθετούσε όμορφα-όμορφα, εγώ με τον καιρό κατέληξα να τα ρίχνω μέσα και να τα τακτοποιώ για να χωρέσουν και να πάνε παντού!)

Τελειώνουμε ρίχνοντας τα ψίχουλα της κρούστας πάνω από τα μήλα.

Βάζουμε από πάνω χαλαρά (να μην ακουμπάει την κρούστα) ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 190 για 25 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Έτοιμη!



Update 6/4/17: Μετά από 6 χρόνια πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή μας, αυτή η μηλόπιτα όμως παραμένει μια από τις πιο επιτυχημένες συνταγές μου! Αποφάσισα λοιπόν να αναβαθμίσω τις παλιές φωτογραφίες της γιατί πραγματικά την αδικούσαν...
Αν τη δοκιμάσετε, θα χαρώ πολύ να τη μοιραστείτε μαζί μου κάνοντας tag #kerasopites.

4 σχόλια:

  1. Ωραίο όνομα!!! Που θέλει να πάει, στην κοιλιά μας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρεις τι διευκόλυνση θα είναι για μένα αυτή η περπατόπιτα!! Τα μήλα μου κάθονται στο ψυγείο εδώ και πολλέεεςςς ημέρες!!Καιρός να "περπατήσουν"!
    Φιλάκια καλή μου...σε όλους σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ νόστιμη φαίνεται!
    Καλά τρεχάματα τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...