Σας έχω δείξει τα σαπούνια μου; Όταν συνειδητοποίησα πόσο βλαβερά για τα παιδιά είναι τα αφρόλουτρα του εμπορίου, αρχίσαμε να πλενόμαστε με πράσινο σαπούνι. Ήμουν πολύ ευχαριστημένη. Μιά φίλη μου με πρίζωσε για χειροποίητο σαπούνι και μαζί αρχίσαμε να ψαχνόμαστε. Περάσαμε μήνες χαζεύοντας στο internet και συζητώντας γι'αυτό. Επισκεπτόμασταν βιολογικά μαγαζιά και χαζεύαμε τα σαπούνια, ψάχναμε υλικά και εξοπλισμό... Τελικά το τολμήσαμε. Η διαδικασία είναι απλή και με λίγη προετοιμασία η παρασκευή σαπουνιού είναι πραγματικά πανεύκολη.
Τα βασικά υλικά είναι
-Λάδι (μπορεί να είναι ελαιόλαδο, τηγανόλαδο, μίγμα απο διάφορα λάδια)
-Νερό (μπορούμε να βράσουμε μεσα χαμομήλι ή οποιοδηποτε άλλο βότανο)
-Καυστική σόδα (ή ποτάσα)
-Αιθερια έλαια (προεραιτικά)
Υπάρχουν χιλιάδες συνταγές για σαπούνια, καλό είναι όμως να ξεκινάει κανείς με τις πιό απλές και με μικρή ποσότητα λαδιού (την εχω πατήσει!).
Με τη βοήθεια ενος lye calculator (του βάζεις πόσο και τι λάδι θα χρησιμοποιήσεις και σου βγάζει τα υπόλοιπα υλικά) πήρα την εξής συνταγή:
1 κιλό ελαιόλαδο
380 γρ νερό
130 γρ καυστική σόδα (ΝαΟΗ)
Ζυγίζουμε το νερό και την καυστική σόδα.
Ρίχνουμε την καυστική σόδα στο νερό πολύ προσεκτικά και ανακατεύουμε. Αν μπορείτε να το κάνετε σε εξωτερικό χώρο ακόμα καλύτερα, αλλιώς ανοίξτε παράθυρα, απομακρύνετε τα παιδια και φορέστε γάντια.
Το μίγμα σας θα ανεβάσει πολλή θερμοκρασία και είναι πολύ καυστικό. Σε περιπτωση που πέσει στο δέρμα σας ξεπλύνετε με άφθονο ξύδι.
Αφήστε να κρυώσει. Θέλουμε να είναι χλιαρό. Αυτό μπορείτε να το δείτε με ένα θερμόμετρο ή βάζοντας τα χέρια σας στο εξωτερικό του δοχείου.
Ζυγίστε το λάδι και ζεστάνετε να ειναι κι αυτό χλιαρό, στην ίδια θερμοκρασία με το άλλο.
Ρίξτε την καυστική σόδα στο λάδι (όχι το αντίστροφο) και ανακατέψτε με ένα στικ μπλέντερ.
Το μίγμα θα αρχίσει να πήζει.
Θα είναι έτοιμο όταν αφήνει "ίχνος" (trace), δηλαδη οταν σηκώνετε το στικ απο το μίγμα και οι σταγόνες μενουν στην επιφάνεια.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμη να βάλετε το αιθέριο έλαιο. Ανακατέψτε καλά.
Βάλτε σε ένα δοχείο που θα το έχετε στρώσει με λαδόκολλα ή βαζελινη και καλύψτε το με μια κουβερτούλα.
Την επόμενη μέρα που θα εχει πήξει, κόψτε το σε κομμάτια.
Αφήστε το να ωριμάσει και να πέσει το pH για τουλάχιστον 1,5 μήνα. Όσο πιο πολύ ωριμάσει τόσο καλύτερο θα γίνει.
Όμορφο, ε;
Tips:
-Μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι απο το τηγάνισμα ακόμα κι αν έχετε τηγανήσει καλαμαράκια. Δεν θα κάνει διαφορά. Όταν όμως θέλω σαπούνι για τα μικρά ή για δώρο, χρησιμοποιώ 100% αγνό ελαιόλαδο
-Αν θέλετε το σαπούνι σας να κάνει πολύ αφρό προτιμήστε μια συνταγή που στο μίγμα λαδιών να περιέχει και λάδι καρύδας.
Σημείωση 26/01/12:
Επειδή με ρωτήσατε για αλλαγές στη συνταγή, να εξηγήσω λίγο για το lye calculator (υπολογιστής καυστικής σόδας). Όταν θελετε ν'αλλάξετε το ποσοστό λαδιών στη συνταγή, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει και το ποσοστό καυστικής σόδας που χρειάζεστε. Βρείτε ενα lye calculator (πχ αυτο εδώ) και βάλτε τα γραμμάρια και το είδος λαδιού που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Σας υπολογίζει γραμμάρια νερού και ΝαΟΗ (καυστική σόδα) που πρέπει να βάλετε.Ετικέτες ανακύκλωση, κατασκευές, ομορφιά-υγεία