Του τσαγκάρη τα παιδια

IMG_7430
Την έχετε ακούσει αυτή την έκφραση; "Του τσαγκάρη τα παιδιά δεν έχουνε παπούτσια". Στη δική μου περίπτωση, τα αγόρια μου μέχρι πρόσφατα δεν είχανε σκουφιά. Τρελό ε;  Αποφάσισα λοιπόν να πλέξω κάτι άκρως αγορίστικο με το απαλό νήμα που μου είχε περισσέψει απο εδώ. (στις φωτογραφίες το μικρότερο σκουφί το προβάρει το Νεραϊδάκι γιατί το νεαρότερο μοντέλο αρνιόταν πεισματικά να το κρατήσει στο κεφάλι του για πάνω απο 5 δευτερόλεπτα!)

Ήθελα τα σκουφιά μου να είναι ίδια αλλά και διαφορετικά. Ζεστά αλλά γλυκούλικα. Ο Φιλαράκος λοιπόν πήρε ένα σκουφί με αυτιά και φουντίτσα στην κορυφή (δική του παραγγελία!).
IMG_7417
Έκανα 2 ρίγες και το έπλεξα με βελονάκι νούμερο 5, κάπως σφιχτό δηλαδή για το πάχος αυτού του νήματος.
Το σκουφακι θα το κάνετε ακολουθώντας τις οδηγίες μου εδώ αλλά χωρίς να κάνετε τη δαντελίτσα στο τέλος. Στη συνέχεια θα μετρήσετε τις θηλιές και θα τις χωρίσετε σε τέσσερα μέρη. Απο 9 θηλιές για τα δύο αυτιά και τις υπόλοιπες δια δύο για το μπροστά και το πίσω (εν θέλετε βάλτε μερικές θηλιές παραπάνω για το μπροστινό μέρος).
Κάντε τα αυτάκια ως εξής (οπου μδκ εννοώ μισό διπλό κροσέ):

Πλέκουμε σε σειρές δηλαδή μπρος πίσω.
Σειρά 1η: Στερεώστε το νήμα στην πρώτη απο τις 9 θηλιές που προορίζετε για το αυτί.
Κάντε αλυσίδα με δύο θηλιές. Κάντε 8 μδκ στις 8 επόμενε θηλιές. Γυρνάμε το πλεκτό.

Σειρά 2η: Η ίδια με την 1η σειρά.

Σειρά 3η: Η ίδια με την 1η σειρά.

Σειρά 4η: Κάνουμε αλυσίδα με δύο θηλιές. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά.
Κάνουμε μία μείωση. Δηλαδή [φέρνουμε το νήμα απο πάνω και βάζουμε το βελονάκι στην επόμενη θηλιά. Φέρνουμε το νήμα απο πάνω και το τραβάμε μέσα απο τη θηλιά] Τώρα έχουμε 3 θηλιές στο γάντζο μας. Επαναλαμβάνουμε απο [ μέχρι ]. Τώρα έχουμε 5 θηλιές στο γάντζο μας. Φέρνουμε το νήμα απο πάνω και το τραβάμε μέσα απο τις 5 θηλιές ταυτόχρονα. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά. Κάνουμε πάλι μια μείωση. Κάνουμε 2 μδκ στις δύο επόμενες θηλιές. Γυρνάμε.

Σειρά 5η: Κάνουμε αλυσίδα με δύο θηλιές. Κάνουμε μία μείωση. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά. Κάνουμε πάλι μια μείωση. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά.

Σειρά 6η: Κάνουμε αλυσίδα με δύο θηλιές. Κάνουμε μια διπλή μείωση. Δηλαδή [φέρνουμε το νήμα απο πάνω και βάζουμε το βελονάκι στην επόμενη θηλιά. Φέρνουμε το νήμα απο πάνω και το τραβάμε μέσα απο τη θηλιά] Τώρα έχουμε 3 θηλιές στο γάντζο μας. Επαναλαμβάνουμε απο [ μέχρι ]. Τώρα έχουμε 5 θηλιές στο γάντζο μας. Επαναλαμβάνουμε απο [ μέχρι ]. Τώρα έχουμε 7 θηλιές στο γάντζο μας. Φέρνουμε το νήμα απο πάνω και το τραβάμε μέσα απο τις 7 θηλιές ταυτόχρονα. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά.

Κάντε το ίδιο και για το άλλο αυτί. Με το χοντρό μου νήμα τα αυτιά βγαίνουν αρκετά καλά για παιδάκι 3-6 χρονών μπορεί και παραπάνω. Πειραματιστείτε όμως ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλετε.

Όταν τελειώσει το σκουφάκι κάντε γύρω γύρω σε κάθε θηλιά ένα απλό κροσέ με διαφορετικό χρώμα.
IMG_7410

Τη φουντίτσα την έκανα με τις οδηγίες που βρήκα σ'αυτό το site.

IMG_7414

Ο Μικρουλάκος πήρε ένα σκουφί πλεγμένο με βελονάκι νούμερο 8, καταλαβαίνετε τη διαφορά;
IMG_7449
Είναι κάπως πιο αδρό και πολύ πιο αφράτο. Έκανα μόνο μια ρίγα και αντί για φουντίτσα του έβαλα κοτσιδούλες (κρίμα που δεν μπόρεσα να σας τον φωτογραφίσω, είναι απίστευτα γλυκούλης με τις κοτσίδες)!
IMG_7428
Το κόνσεπτ για τα αυτιά είναι το ίδιο, μόνο που τώρα επειδή είχα και μεγαλύτερο βελονάκι έκανα πιο μικρά αυτιά.
IMG_7433

Αυτί σε μέγεθος μωρού:

Σειρά 1η: Στερεώστε το νήμα στην πρώτη απο τις 9 θηλιές που προορίζετε για το αυτί.
Κάντε αλυσίδα με δύο θηλιές. Κάντε 8 μδκ στις 8 επόμενε θηλιές. Γυρνάμε το πλεκτό.
Σειρά 2η: Κάνουμε αλυσίδα με δύο θηλιές. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά.
Κάνουμε μία μείωση. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά. Κάνουμε πάλι μια μείωση. Κάνουμε 2 μδκ στις δύο επόμενες θηλιές. Γυρνάμε.

Σειρά 3η: Κάνουμε αλυσίδα με δύο θηλιές. Κάνουμε μία μείωση. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά. Κάνουμε πάλι μια μείωση. Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά.
Σειρά 4η: Κάνουμε αλυσίδα με δύο θηλιές. Κάνουμε μια διπλή μείωση.  Κάνουμε ένα μδκ στην επόμενη θηλιά.

Για τις κοτσίδες κόψτε πολλά νήματα στο διπλάσιο απο το μάκρος που τις θέλετε. Διπλώστε τα στα δύο, βάλτε το βελονάκι στην ακρη του αυτιού απο μέσα προς τα έξω και τραβήξτε τα νήματα. Περάστε τις άκρες τους μέσα απο τη θηλιά και σφίξτε. Πλέξτε πλεξιδάκια.
Collage
Ελπίζω να είναι κατανοητές οι οδηγίες. Αν θέλετε να το κάνετε και δεν έχετε τόσο χοντρό νήμα μπορείτε να βάλετε διπλό ενα πιο λεπτό.

Μόλις συνειδητοποίησα οτι αυτό ήταν το πρώτο tutorial της χρονιάς. Και φυσικά με βελονάκι! Καλή αρχή!

Ετικέτες