Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Soupfest: Κόκκινες φακές με γάλα καρύδας

Από πέρσι το χειμώνα ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα  στις σούπες, κάποιοι ίσως το θυμάστε μια και σας είχα ρωτήσει για τις αγαπημένες σας. Για κάποιο λόγο δεν τα κατάφερα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να επανορθώσω...!

 photo soupfest2_zps220f39df.jpg

Για όλη τη διάρκεια του χειμώνα θα ποστάρω τις αγαπημένες μου σούπες. Κάποιες κλασσικές, κάποιες πρωτότυπες, νηστίσιμες, αρτύσιμες, βελουτέ, με κομμάτια, υγιεινές ή αμαρτωλές! Αν εμπνευστείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο, χρησιμοποιήστε το banner του Soupfest και αφήστε μου link!

Αρχίζω με μια πραγματικά αγαπημένη σούπα που μαγειρεύω σχεδόν κάθε μήνα. Σούπα με κόκκινες φακές. Τις κόκκινες φακές τις προμηθεύομαι χύμα απο μαγαζιά με όσπρια και τις μαγειρεύω πάντα με αυτόν τον τρόπο γιατι μου θυμίζουν την μαροκινή χαρίρα.

 photo redlentils_zps739b9ada.jpg

Ορίστε λοιπόν η συνταγή, την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους τους αρέσουν τα μπαχαρικά και οι εξωτικές γεύσεις. Μην παραλείψετε το γάλα καρύδας, είναι αυτό που κάνει τη σούπα μοναδική και εξισορροπεί τα πολλά μπαχαρικά.

Σούπα με κόκκινες φακές

Υλικά:
- 2 φλυτζάνια κόκκινες φακές
- 3 καρότα ψιλοκομμένα
- μία κονσέρβα τοματάκι ψιλοκομμένο
- ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 6 κούπες νερό (ή ζωμό λαχανικών)
- 4 κουτ.σουπ. λάδι
- 1,5 κουταλάκι κύμινο
- 1 κουταλάκι κουρκουμά (κιτρινόριζα)
- μια πρέζα κανέλα
- μισό κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μισή κονσέρβα γάλα καρύδας

Αφήστε τις φακές μέσα σε νερό για λίγες ώρες και σουρώστε τις. Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το γάλα και βράστε μέχρι τα καρότα να είναι μαλακά και οι φακές να χυλώσουν καλά. Ρίξτε και το γάλα καρύδας (αν το θέλετε πολύ κρεμώδες μπορείτε να βάλετε και όλη την κονσέρβα). Βράστε για ακόμα λίγο και σερβίρετε με φρεκοτριμμένο πιπέρι. Τους ταιριάζει και το φρέσκο κόλιανδρο αν σας αρέσει, εγώ προσωπικά δεν το αντέχω, το βάζω μόνο στον mrΓ!

Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες αγαπημένες σούπες, αρχικά νηστίσιμες και μετά τα Χριστούγεννα θα πάμε στις πιο τυρώδεις κτλ...!

10 σχόλια:

  1. Οι συγκεκριμένες φακές πρέπει να γίνονται φανταστικές μαγειρεμένες έτσι, με κόλιανδρο ή χωρίς.
    Πολύ ωραία η ιδέα για το αφιέρωμα στις σούπες! Αναμένω και τις υπόλοιπες, ειδικά τις τυρώδεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χειμώνας, προ των θυρών του Δεκεμβρίου και... σούπες!
    Σαν σκηνή από Παπαδιαμάντη ή και από παραμύθι... Όπως και να έχει ρίχνουν λίγο χρώμα στην καθημερινότητα και ζεστασιά στο στομαχάκι μας! Αναμένουμε και άλλες λοιπόν, με χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω τις σούπες όλων των ειδών αρκεί να μην είναι τίγκα στα λιπαρά. Θα δοκιμάσω τη συνταγή με τις κόκκινες φακές αλλά χωρίς το γάλα καρύδας γιατί δεν είναι εύκολο να το βρω στην επαρχία και θα σου πω τη γνώμη μου..Καλή σου μέρα, θα περιμένω κι άλλες σουποσυνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ, τι πρωτότυπα πράγματα είναι αυτά! Ενθουσιάστηκα! Αν βρω τα βασικά υλικά (λέμε τώρα) θα το φτιάξω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελενα τι υπέροχη σούπα ! Με τα παιδιά όμως δεν ξέρω τι γίνεται. Θα την φτιάξω και σου λέω. ¨ομως θέλω να σε ρωτήσω και κάτι άλλο. Είσαι ακόμη Ρόδο; Αν ναι, ολα καλά ; Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα περιμένω τη μετάθεση!!! Αλλά τουλάχιστον έχω πάρει άδεια τριτέκνου και βρίσκομαι Αθήνα μέχρι Γενάρη...
      Αν τη φτιάξεις πές μου τη γνώμη σου...!

      Διαγραφή
  6. αχ ωραίο μου φαίνεται!!! λέω να το δοκιμάσω!!! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο αφιέρωμα! Παρόλο που εδώ στην Ν Αφρική είναι καλοκαίρι, οι μη λιπαρές σούπες πάντα είναι ευπρόσδεκτες! Φτιάχνω μια παρόμοια σούπα χρησιμοποιώντας κάρυ αντί για κύμινο, κουρκουμά και κανέλα. Θα δοκιμάσω και την δική σου πρόταση, πρέπει να είναι τέλεια!

    Διάβαζα για τις καταστροφές στην Ρόδο και σε σκεφτόμουν... Είδα ότι είσαι Αθήνα...
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι η δική μου σκοτεινή σούπα: http://chefkang.blogspot.gr/2013/12/blog-post_2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...