Fethiye

Σας είπα οτι είμαι στη Ρόδο έτσι δεν είναι; Και παρόλο που έζησα 4,5 χρόνια εδώ, όσο κι αν το ήθελα ποτέ δε βρήκα ευκαιρία να πεταχτώ μέχρι απέναντι στην Τουρκία. Έβλεπα τα βαρκάκια να φεύγουν κάθε καλοκαίρι για Μαρμαρίς και Φετιγιέ και όλο ήθελα να πάω αλλά όλο υπήρχαν δυσκολίες. Τώρα λοιπόν που βρέθηκα στη Ρόδο μόνη μου, το πήρα απόφαση και έκανα την τρελή εξόρμηση με την κοιλιά στο στόμα που λένε!

 photo fethiye_zps22169698.jpg

Αν κάποιος θέλει να μιλήσει για χαμένες πατρίδες, σίγουρα πρέπει να μιλήσει για το Φετιγιέ, ή καλύτερα Μάκρη όπως ήταν η Ελληνική ονομασία του (η γνωστή μας Νέα Μάκρη απο εκεί προέρχεται, μια και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της μεταφέρθηκε εκεί). Ένα μέρος πανέμορφο, καταπράσινο και φιλόξενο. Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται το χωριό Λεβίσσι ένα ερειπωμένο ελληνικό χωριό-φάντασμα το οποίο άδειασε το 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών και έμεινε έρημο, με τα σπιτάκια και τις εκκλησίες του να μαρτυρούν ακόμη την παλιά ζωή των Ελλήνων της Ανατολίας.

via
Φυσικά υπάρχει και παζάρι, και μάλιστα πολύ πλούσιο. Μπορείς να βρεις τα πάντα απο φαγητά, όπως άγρια μανιτάρια και λουκούμια κάθε γεύσης,

 photo wildmushrooms_zps52d891c6.jpg
 photo roastedchickpeas_zps8ba1b948.jpg

 photo loukoum_zps94363477.jpg

μέχρι είδη για το σπίτι και ρούχα (αυτά τα πλαστικά κουβαδάκια με ξετρέλαναν!).

 photo pails_zps2225ba52.jpg

Μόλις κουραστείς επιβάλλεται μια στάση στα αυτοσχέδια εστιατόρια για να φας χειροποίητη πίτα με ότι γέμιση λαχταράς με το διάσημο φύλλο yufka που το ανοίγουν επι τόπου.

 photo yufka1_zps795aafe3.jpg

Μαζί με ένα δροσερό αριάνι την έκανα...ταράτσα! Μου έκανε εντύπωση που σε όλα τα τραπέζια είχε τουρσιά κάθε είδους, στο δικό μας πχ είχε μελιτζάνα τουρσί, ενδιαφέρουσα, αλλά όχι!

 photo yufka2_zps719fb673.jpg
 photo pickledeggplant_zps845b3b1a.jpg

Η Τουρκία γενικά ενδείκνυται για ψώνια, και το Φετιγιέ δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην κεντρική πόλη βρήκα καταπληκτικά μαγαζιά και τόσο χαμηλές τιμές που δεν μπορούσα να κουβαλήσω όλα αυτά που ψώνισα.

 photo umbrellas_zps9b90bc2a.jpg

Και εννοείται πως εντόπισα και μαγαζιά με μαλλιά, τόση ποικιλία και τόσο οικονομικά που έμεινα καμιά ώρα εκεί μέσα να τα επεξεργάζομαι όλα και να μην ξέρω τι να διαλέξω. (διάλεξα τελικά, θα σας τα δείξω σε άλλη ανάρτηση, χεχε! )

 photo yaaarn_zps8de16797.jpg

Στο κέντρο επίσης βρίσκεται μια ξακουστή ψαραγορά, όπου διαλέγεις το ψαράκι σου και σου το ψήνουν επι τόπου. Δυστυχώς όμως δεν προλαβαίναμε και έτσι αρκέστηκα στο γνωστό "τυλιχτό", πράγμα που δε με χάλασε καθόλου. Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό στο βάθος του πιάτου, ω ναι, είναι πίκλες (γιατί?!?).

 photo kebab_zpsa96af04c.jpg

Επίσης στεναχωρήθηκα που δεν μπόρεσα να πάω στην Αρχαία Λυκία, αλλά ακόμα κι αν είχα χρόνο, δε νομίζω να τα κατάφερνα στην ανάβαση. Αξίζει όμως πολύ.

via
Κάτι ακόμα που μου άρεσε, ήταν οτι είχε παντού καφετέρειες και εστιατόρια με παιδικές χαρές και γενικά ήταν αρκετά kids friendly, νομίζω οτι άνετα θα ερχόμουν με την υπόλοιπη οικογένεια.
Αυτά τα λίγα για το ταξιδάκι μου, μικρό αλλά καλό, μια δεν ξέρω πότε θα είναι το επόμενο!

Ετικέτες