Χνουδωτά μαξιλάρια (και 3+1 συμβουλές για να ράψετε με γούνα)



Πρόσφατα άλλαξα κάλυμμα στον EKTROP καναπέ μου. Ήταν μία από αυτές τις αποφάσεις που, ναι, είναι παράλογες και όμως δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Που ξέρεις ότι δεν είσαι σε φάση για τέτοιου είδους ανακαινίσεις και όμως σου κολλάει τόσο πολύ στο μυαλό, που τελικά το τολμάς. Έτσι κι έγινε. Το "κουρασμένο", με ανεξίτηλους λεκέδες κάλυμμα έδωσε τη θέση του στο καινούριο και ξαφνικά όλο το σαλόνι μου άλλαξε όψη! Αφράτεψα και τις μαξιλάρες του με λίγη έξτρα γέμιση, χρειαζόμουν όμως κάτι ακόμα για να ολοκληρώσω το χειμωνιάτικο look. Δύο λευκά γούνινα μαξιλάρια. Παρ' όλο που τα βλέπω παντού, είπα να προσπαθήσω να τα φτιάξω μόνη μου.



Ορίστε λοιπόν μερικά tips για να ράψετε οτιδήποτε γούνινο και ακόμα πιο συγκεκριμένα για να δημιουργήσετε τα δικά σας στυλάτα γούνινα μαξιλαράκια.

Πρώτα απ' όλα να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί με την ποικιλία από γούνες που υπάρχει στα υφασματάδικα αυτόν τον καιρό. Δεν ξέρω αν είναι που έχουν γίνει της μόδας όλα αυτά τα μαξιλάρια και ριχτάρια που θυμίζουν γούνα λύκου, αλλά πραγματικά χάθηκα μέσα στις ατελείωτες αποχρώσεις και υφές. Κι ενώ ήθελα άσπρη γούνα, τελικά κατέληξα να πάρω μια λίγο πιο γλυκιά off-white απόχρωση που νομίζω ταίριαξε καλύτερα.

- Ετοιμαστείτε για τρίχες. Πολλές τρίχες.
Όσο προσεκτικά κι αν χειριστείτε το ύφασμα, το σπίτι σας όταν τελειώσετε θα μοιάζει σα να φιλοξενήσατε ένα κοπάδι γάτες. Βοηθάει να πετάτε αμέσως τα μικρά κομμάτια που βγάζετε και να έχετε κοντά την ηλεκτρική, αλλά σίγουρα θα γεμίσετε χνούδια, ειδικά στα ρούχα σας.

- Χρησιμοποιήστε ψαλίδι
Κόψτε το ύφασμα λίγο λίγο από την πίσω μεριά με ένα ψαλίδι, αποφεύγοντας όσο μπορείτε το τριχωτό μέρος. Έτσι θα κρατήσετε ακέραια τη γούνα σε όλο το μήκος του υφάσματος.
Μην χρησιμοποιήσετε rotary cutter και πάνω απ' όλα μην το ψαλιδίσετε στην άκρη και να το σκίσετε κατά μήκος, όπως γράφουν πολλοί, γιατί αυτό δεν λειτουργεί σε όλα τα υφάσματα (την πάτησα εγώ, μάθετε από τα λάθη μου!).

- Λάβετε υπ' όψιν σας το μήκος της τρίχας
Ειδικά στην περίπτωση των μαξιλαριών αυτό παίζει μεγάλο ρόλο. Τα δικά μου τα υπολόγισα 50x50 όπως τα υπόλοιπα μαξιλαράκια του καναπέ μου, το πέλος όμως της γούνας ήταν τόσο μακρύ που τελικά βγήκαν πολύ μεγαλύτερα.

- Δουλέψτε από το πίσω μέρος.
Ποτέ μην μετράτε, κόβετε , ραβετε κτλ από μπροστά. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές με τη χρήση ριζόχαρτου, είναι όμως πολύ πιο εύκολο να ράψετε από το πίσω μέρος.



Τώρα για τα μαξιλάρια: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε ένα κομμάτι 50x100 εκατοστά. Το διπλώνετε στα δύο με τις χνουδωτές πλευρές να κοιτάζονται και το στερεώνετε με μακριές καρφίτσες γυρίζοντας όλες τις τρίχες προς τα μέσα και φροντίζοντας να μην προεξέχουν καθόλου.



Θα έχετε ένα τετράγωνο κάπως έτσι:



Ράβετε κατά μήκος της γκρι γραμμής, αφήνοντας δηλαδή μόνο ένα άνοιγμα για να χωράει ίσα ίσα το χέρι σας (στις άκρες της ραφής κάντε μερικά μπρος πίσω για να την στερεώσετε μην ξηλωθεί).
Γυρίστε το μαξιλάρι από την καλή και γεμίστε το με γέμιση για μαξιλάρια. Ράψτε στο χέρι προσεκτικά το άνοιγμα.
Πάρτε το μαξιλαράκι σας και κάντε το μια σφιχτή αγκαλιά!



Να έχετε όλοι σας τα πιο υπέροχα, ζεστά και χνουδωτά Χριστούγεννα!!!


Ετικέτες ,