Ζακετούλα με το βελονάκι



Κοιτάξτε αυτόν τον Μπακλαβά!

Προσοχή προσοχή, αυτή η ανάρτηση στάζει μέλι!



Τον βλέπω να κάθεται, να σηκώνεται, να μην έχει ησυχία και δεν το πιστεύω πόσο πέρασε ο καιρός, πώς το νεογέννητο έγινε μωράκι, σχεδόν παιδάκι. Τον κρατάω σφιχτά στην αγκαλιά μου, με τα τεράστια γκριζογάλανα μάτια του να με κοιτάζουν και του ψιθυρίζω "μη μεγαλώσεις άλλο, μη μεγαλώσεις άλλο".

Μετά βίας πρόλαβα να του πλέξω το ζακετάκι του, μια και μέχρι να το τελειώσω εκείνος είχε πάρει ένα μπόι και κόντεψε να μην του κάνει.

Σας παραθέτω εδώ το σχέδιο. Είναι κατά τη γνώμη μου για σχετικά έμπειρους στο βελονάκι οπότε δεν το έχω γράψει σούπερ αναλυτικά όπως κάνω συνήθως. Αν θέλετε παρ' όλα αυτά κάποια διευκρίνηση αφήστε μου στα σχόλια και θα προσπαθήσω να σας απαντήσω το συντομότερο (αν δεν είμαι απασχολημένη να τσιβικώνω τον Μπακλαβά!)

Λοιπόν, το βελονάκι που χρησιμοποίησα είναι το νο5 και το νήμα αναλόγου μεγέθους. Για τις διάφορες βελονιές που αναφέρω μπορείτε να βρείτε οδηγίες στην κατηγορία βελονάκι.
Οι φώτο μου είναι ελάχιστες γιατί το έπλεκα λίγο εδώ και λίγο εκεί όποτε έβρισκα χρόνο και δεν είχα πάντα το φως για να τραβήξω.
Μη σας απελπίσουν οι μεγάλες οδηγίες, είναι μεγάλο project αλλά γίνεται κομμάτι κομμάτι οπότε είναι σχετικά απλό.
Πάμε ένα ένα:

ΠΛΑΤΗ
Η πλάτη είναι ουσιαστικά ένα ορθογώνιο με διπλά κροσέ.
Κάνετε μια αλυσίδα με μήκος απο τον ένα ώμο μέχρι τον άλλο.
Πλέκετε με διπλά κροσέ μέχρι το ύψος του πλεκτού σας να είναι απο τους ώμους στη μεσούλα (και λίγο πιο ψηλά)

ΜΠΡΟΣΤΑ
Το μπροστά αποτελείται απο 2 ίδια κομμάτια.
Κάνουμε μια αλυσίδα που να είναι η μισή της πλάτης και πλέκουμε πάλι με διπλά κροσέ μέχρι να φτάσουμε λίγο πιο κάτω απο τη μασχάλη (εκεί που θέλουμε να αρχίζει το μανίκι. Την τρύπα για το μανίκι μην την κάνετε πολύ σφιχτή για να χωράει εύκολα το χεράκι του μωρού, αλλά όχι και τεράστια 80s!).
Αφήνουμε 5 διπλά κροσέ (περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με την ηλικία του μωρού) και πλέκουμε στα υπόλοιπα μέχρι να φτάσουμε το ύψος της πλάτης.
Θα έχουμε δημιουργήσει δηλαδή ένα σκαλοπατάκι.

Ενώνουμε την πλάτη με τα μπροστινά όπως δείχνει η παρακάτω φώτο.
Μην πανικοβληθείτε που το μπροστά είναι τσίμα τσίμα, θα προσθέσουμε έξτρα για τα κουμπιά.


Έχουμε και λέμε. Αφού ράψουμε στα πλάγια και τους ώμους καταλήγουμε με ένα στενόκοντο γιλεκοειδές. Πάμε τώρα να το φτιάξουμε. Για αρχή μετρήστε όλο το μήκος του λαιμού απο τη μία άκρη μέχρι την άλλη και διαιρέστε το δια 2. Οκ? Φυλάξτε το, θα σας χρειαστεί.

ΚΑΤΩ ΛΑΣΤΙΧΟ
Σε όλο το κάτω μήκος του πλεκτού κάνουμε 3-4 σειρές απο απλά κροσέ, ανάλογα με το πόσο μακρύ το θέλουμε.



ΚΟΥΜΠΙΑ
Στο μπροστινό μέρος, απο την πλευρά που θα ράψουμε τα κουμπιά κάνουμε 3 σειρές απλά κροσέ.

Στην πλευρά που θα είναι οι κουμπότρυπες κάνουμε πάλι 3 σειρές απλά κροσέ, με τη διαφορά οτι στη 2η σειρά για να κάνω κουμπότρυπα κάνω {απλό κροσέ..μπλα μπλα....απλό κροσέ, αλυσίδα με 3 θηλιές, απλό κροσέ κτλ} ανάλογα με το πόση απόσταση θέλω να έχουν τα κουμπιά μεταξύ τους.

(*άν θέλετε να προσθέσετε κι άλλο πλάτος στο ζακετάκι, μπορείτε να κάνετε αντί για απλά κροσέ, μισά διπλά κροσέ)



ΜΑΝΙΚΙΑ
Για τα μανίκια θα χρειαστεί να πλέξουμε κυκλικά. Πάμε δηλαδή στην τρύπα που έχει το μανίκι, στερεώνουμε το νήμα και κάνουμε με το βελονάκι αλυσίδα με 3 θηλιές. συνεχίζουμε γύρω γύρω με διπλά κροσέ μέχρι να φτάσουμε πάλι στην αλυσίδα. Κλείνουμε τον κύκλο με τυφλή βελονιά.
Συνεχίζουμε ομοίως στις απο πάνω σειρές μέχρι να μακρύνει το μανίκι λίγο πριν τον καρπό. Κλείνουμε με 3-4 σειρές απλά κροσέ.

Προσοχή: Όταν θα βάζετε διπλά κροσέ στην πρώτη σειρά του μανικιού, προσπαθήστε να μην τα στριμώχνετε πολύ δίπλα δίπλα γιατί το μανίκι θα βγεί πολύ φουσκωτό. Εγώ χρειάστηκε να κάνω μείωση σε κάποια στιγμή για να το λεπτύνω. (**Μπορείτε να δείτε πώς κάνουμε μείωση εδώ).




ΚΟΥΚΟΥΛΑ
Οκ, θυμάστε το μήκος του λαιμού δια 2; Εδώ το χρειαζόμαστε.
Κάνετε μια αλυσίδα με μήκος απο τον έναν ώμο, πάνω απο το κεφάλι, μέχρι τον άλλον ώμο. Όσο ψηλή θέλετε δηλαδή να είναι η κουκούλα σας.
Πλέξτε με διπλά κροσέ ένα ορθογώνιο με ύψος όσο το νούμερο που κρατήσατε, φροντίζοντας οι τελευταίες 2-3 σειρές να είναι με απλά κροσέ.
Διπλώστε τη μία (μακριά) πλευρά του ορθογωνίου (όχι αυτή με τα απλά κροσέ, την άλλη!) στη μέση και ράψτε την.
Ράψτε το κάτω μέρος της κουκούλας πάνω στο λαιμό.

Ράψτε τα κουμπιά και τελειώσατε!



Εγώ έβαλα και στους αγκώνες λίγο δέρμα που είχα, με κόλλα για υφάσματα.
Μπορείτε όμως να το διακοσμήσετε με άπειρα πράγματα, παράξενα κουμπιά μικρά και μεγάλα λουλούδια και ακόμα μπορείτε να το κάνετε χρωματιστό. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι!

Σημείωση: Αν σας περισσέψει νήμα μπορείτε να το φυλάξετε και να προσθέσετε αργότερα μήκος στα μανίκια και στη μεσούλα. Έτσι θα σας κρατήσει το ζακετάκι λίγους μήνες παραπάνω...


Σας αρέσει κάτι που έφτιαξα και θέλετε να το κάνετε? Θα μου έδινε μεγάλη χαρά να μου το δείξετε κάνοντας tag #kerasopites.

Ετικέτες ,