5 λόγοι για να κάνετε trekking με παιδιά


Γυρίζοντας απο τις διακοπές (λίγο καθυστερημένες,μια και η καλοκαιρινή μου άδεια φέτος ξεκινούσε 27 Αυγούστου) αγνόησα πεισματικά τις στοίβες απο άπλυτα και τις μισοαδειασμένες βαλίτσες και άρχισα να ξεφορτώνω τις φωτογραφίες που είχαμε τόσον καιρό τραβήξει. Κάθε μια τους ήταν μοναδικά απολαυστική.
Ναι, τελικά γίνεται, μπορεί κανείς να κάνει trekking  με 3 παιδιά και ένα μωρό!


Γιατί να κάνω trekking με τα παιδιά?

Καταλαβαίνω πόσο τρελό μπορεί  να ακούγεται σε μερικούς και ίσως και λιγάκι ταλαιπωρία χωρίς λόγο. Γιατί να μπει λοιπόν κανείς σε αυτή τη διαδικασία?

1. Η επαφή με τη φύση κάνει καλό στα παιδιά, ψυχικά και σωματικά.
Ο καθαρός αέρας και η άσκηση ωφελούν τα μικρά και ωφελείται επιπλέον η όραση τους (όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν σε εξωτερικές δραστηριότητες, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για μυωπία). Επίσης  η φύση βοηθάει την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία των παιδιών (και των γονιών τους!)

2. Θέτουμε τη βάση για υγιείς συνήθειες που θα τους ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή τους
Τις πρώτες μέρες αντιμετωπίσαμε τεράστια αντίδραση απο τα παιδιά. Το μόνο που ήθελαν ήταν καθόμαστε μέσα στο ξενοδοχείο και να πλατσουρίζουν στην πισίνα. Μετά την πρώτη πεζοπορία, άρχισαν να γίνονται πιο πρόθυμοι. Μέχρι το τέλος των διακοπών είχαν να λένε για τις "περιπέτειες" που ζήσαμε.


3. Δενόμαστε σαν οικογένεια.
Ένας απο τους κανόνες όταν βρισκόμαστε στη φύση είναι "προσέχουμε ο ένας τον άλλο". Σε συνδυασμό με τις πολλές ώρες που περνάγαμε όλοι μαζί, το αποτέλεσμα ήταν δραματική πτώση στους τσακωμούς (είχαμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα) και καλύτερη επικοινωνία. Συν οτι οι αναμνήσεις που χτίστηκαν νομίζω θα τους συντροφεύουν για πολλά χρόνια.


4. Τα παιδιά αποκτούν ικανότητες
Πειθαρχία, λύση προβλημάτων, παρατηρητικότητα, αυτοπεποίθηση. Μέσα στην πεζοπορία, αναλαμβάνουν ευθύνες, παίρνουν αποφάσεις, δοκιμάζουν τα όρια τους.



5. Μαθαίνουν να σέβονται τη φύση.
Είναι πολύ πιο εύκολο να καλλιεργήσουμε οικολογικό πνεύμα μέσα σε ένα δάσος παρά σε μία τάξη. Μαθαίνουν να προσέχουν τα σκουπίδια τους, να αγαπούν το περιβάλλον και αποκτούν γνώσεις.


Μερικές συμβουλές για την πεζοπορία με παιδιά:

1. Ενημερωθείτε.
Πριν ξεκινήσετε για οπουδήποτε, βρείτε πληροφορίες. Δείτε χάρτες, χιλιόμετρα, βαθμό δυσκολίας των μονοπατιών. Συνήθως ο χρόνος που γράφεται στα μονοπάτια είναι για έμπειρους πεζοπόρους και σίγουρα όχι για παιδιά.


2. Μάθετε να πηγαίνετε αργά.
Πάρτε απόφαση οτι οι ρυθμοί σας θα είναι αυτοί της χελώνας! Διαφορετικά δεν θα περάσετε καλά. Μην αρνηθείτε στα μικρούλικα οποιαδήποτε στάση, φροντίστε όμως να έχετε χρόνο μπροστά σας πριν τη δύση του ήλιου. Και σε καμία περίπτωση μην επιμείνετε να φτάσετε στο τέλος αν δείτε οτι δεν βγαίνει. Να ξέρετε πότε να γυρίζετε πίσω.

 
3. Πάρτε μαζί σας άφθονο νερό και φαγητό.
Για να έχετε παιδιά θα το ξέρετε ήδη, παιδιά που πεινάνε δεν είναι καθόλου καλή παρέα! Καλό είναι να έχετε και κάτι παραπάνω μια και η άσκηση ανοίγει την όρεξη.

 
4. Δώστε στον καθένα μια σημαντική "αποστολή"
Όλες οι ομάδες χρειάζονται ανιχνευτή, οδηγό, υπεύθυνο εφοδίων, πρώτες βοήθειες και οτι άλλο κατεβάσει ο νους σας! Ο σκοπός είναι να νιώσουν οτι είναι σημαντικό μέλος της ομάδας και δεν ακολουθούν απλά τους μεγάλους.



5. Αν έχετε μωρά επενδύστε σε ένα καλό carrier.
Έραψα αυτό το mei tai χρησιμοποιώντας αυτές τις καταπληκτικές οδηγίες και δεν μετανιώνω τον κόπο μου ούτε στιγμή. Όσο ο mrΓ είχε τον Μπακλαβά στην πλάτη του, δεν συναντήσαμε την παραμικρή δυσκολία. Εκείνος χάζευε τριγύρω, γελούσε με τους άλλους, ακόμη χτυπούσε το υποζύγιο του ενθαρρυντικά στην πλάτη!


6. Πάρτε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Ανάλογα με τις συνθήκες που θα συναντήσετε, φροντίστε να είσαστε σωστά προετοιμασμένοι. Το σημαντικότερο είναι τα σωστά παπούτσια. Κλειστά οπωσδήποτε, αθλητικά ή μποτάκια στο δάσος, θαλάσσης για trekking στο ποτάμι. Μια ζακετούλα για παν ενδεχόμενο και ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών δεν έχει μεγάλο βάρος.
 

Εμπρός λοιπόν! Εφοδιαστείτε με καλή διάθεση και είτε πρόκειται για μια απλή βόλτα στο πάρκο, είτε για κάτι μεγαλύτερο, φροντίστε να το απολαύσετε και να περάσετε καλά!

[ Οι φωτογραφίες είναι απο το Καρπενήσι γύρω τριγύρω, κυρίως απο την αρχή του ορειβατικού μονοπατιού via ferrata και απο το φαράγγι Πανταβρέχει]

Ετικέτες ,