Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Παιδικό Σκουφάκι

Νομίζω ήρθε επιτέλους η στιγμή για το σκουφάκι που σας ειχα υποσχεθεί!
Και πάνω στην ώρα για να ετοιμάσετε μερικά για τα Χριστουγεννιάτικα δωράκια σας, αφου το συγκεκριμένο project δε θα σας πάρει πάνω απο 2-3 μερες (τόσο μου παίρνει εμένα που πλέκω αργά και παρέα με 2 πιτσιρίκια...)

Χρησιμοποίησα βελονακι νούμερο 4 και το σχέδιο προσαρμόζεται σε κεφαλάκια απο 0 μηνών εως 3 χρονών, μπορεί και παραπάνω απλά δεν το έχω δοκιμάσει.
Όπου βλέπετε μδκ εννοώ "μισό διπλό κροσέ"
Το σχέδιο έχει ώς εξής:

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 4 θηλιές. Ενώνουμε με μια τυφλή βελονιά στην αρχική θηλιά. Έχουμε φτιάξει ένα κυκλάκι.

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνουμε 6 μδκ βάζοντας το βελονάκι στο κέντρο του κύκλου. Κλείνουμε κάνοντας μια τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. Συνεχίζουμε κάνοντας 2 μδκ σε κάθε μία απο τις θηλιές. Κλέινουμε με τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. *Κάνουμε 2 μδκ στην επόμενη θηλιά και 1 μδκ στην επόμενη*. Επαναλαμβάνουμε απο * μεχρι * γύρω γύρω και κλείνουμε με τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. *Κάνουμε 2 μδκ στην επόμενη θηλιά και 1 μδκ στις επόμενες 2 θηλιές*. Επαναλαμβάνουμε απο * μεχρι * γύρω γύρω και κλείνουμε με τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. *Κάνουμε 2 μδκ στην επόμενη θηλιά και 1 μδκ στις επόμενες 3 θηλιές*. Επαναλαμβάνουμε απο * μεχρι * γύρω γύρω και κλείνουμε με τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. *Κάνουμε 2 μδκ στην επόμενη θηλιά και 1 μδκ στις επόμενες 4 θηλιές*. Επαναλαμβάνουμε απο * μεχρι * γύρω γύρω και κλείνουμε με τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. *Κάνουμε 2 μδκ στην επόμενη θηλιά και 1 μδκ στις επόμενες 5 θηλιές*. Επαναλαμβάνουμε απο * μεχρι * γύρω γύρω και κλείνουμε με τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.
.
.
.
Συνεχίζουμε στην ίδια λογική αυξάνοντας τις θηλιες μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή διάμετρο.
.
.
- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. Κάνουμε απο ένα μδκ σε κάθε μια θηλιά γύρω γύρω. Κλείνουμε με τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.
.
.
.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο βήμα μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό μάκρος, παρά 3 εκατοστά.
.
.
- (Σ'αυτόν τον κύκλο θα μειώσουμε) Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. Κάνουμε ενα μδκ σε κάθε μια απο τις επόμενες 11 θηλιές. Και τώρα θα κάνουμε μια μειωση. ετοιμοι; ναι; οκ παμε: [φέρνουμε την κλωστή απο πάνω και βάζουμε το βελονάκι στην επόμεη θηλιά. Φέρνουμε την κλωστη απο πάνω και την τραβάμε μέσα απο τη θηλια] Τώρα έχουμε 3 θηλιές στο γάντζο μας. Επαναλαμβάνουμε απο [ μεχρι ]. Τώρα έχουμε 5 θηλιές στο γάντζο μας. Φέρνουμε την κλωστή απο πάνω και την τραβάμε μέσα απο τις 5 θηλιές ταυτόχρονα.
Συνεχίζουμε κάνοντας 11 μδκ σε κάθε μία θηλια και στη συνέχεια μια μείωση μέχρι να τελειώσει ο κύκλος. Κλείνουμε με τυφλή βελονιά.

Ουσιαστικά το σκουφάκι μας τελείωσε, αν θέλαμε να είναι απλό,θα το κάναμε λίγο πιο μακρύ και θα το αφήναμε εκεί. Εμείς όμως το θέλουμε λουσάτο, έτσι δεν είναι;
Πάμε λοιπόν να κάνουμε το λούσο του:

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 3 θηλιές. Αφήνουμε μια θηλιά.*Κάνουμε ενα διπλό κροσέ στην επόμενη θηλιά. Κάνουμε αλυσίδα με μία θηλιά. Αφήνουμε μια θηλιά* επαναλαμβάνουμε απο * μέχρι * γύρω γύρω μέχρι να τελειώσει ο κύκλος. Κλέινουμε με τυφλή βελονιά.

- Κάνουμε μια αλυσίδα με 2 θηλιές. Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά. Αφήνουμε μια θηλιά και κάνουμε μια τυφλή βελονιά στην επόμενη. *Αφήνουμε μια θηλια και κάνουμε 3 διπλά κροσέ στην επόμενη. Αφήνουμε μια θηλιά και κάνουμε τυφλή βελονιά στην επόμενη*. Επαναλαμβάνουμε απο * μεχρι * γυρω γυρω μεχρι το τέλος. Kλείνουμε με τυφλή βελονιά στη δεύτερη θηλιά της αλυσίδας.
Αυτό είναι το λούσο του, καλό δεν είναι; Μπορείτε να το αφήσετε έτσι αν θέλετε.
Εγώ του προσέθεσα κι ένα λουλούδι. Οδηγίες για να το φτιάξετε θα βρείτε εδώ. Χρησιμοποίησα μεγαλύτερη βελόνα (no5) για να το κάνω πιο μεγάλο και αφράτο.
Για οποιαδήποτε απορία ή αν εντοπίσετε κάποιο λάθος στις οδηγίες περιμένω σχόλιό σας.

Εμπνευση απο το σχέδιο που βρίσκεται στο aesthetic nest.

26 σχόλια:

 1. Τέλειο είναι και πολύ όμορφο χρώμα!
  Δεν πολυκαταλαβαίνω από βελονάκι,μόνο στο λουλουδάκι κάτι περισσότερο αντελήφθην.
  Μου θυμίζει τα σκουφάκια,που φορούν οι γαλλιδούλες.
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα Έλενα! Καλά είσαι μέσα στο μυαλό μου : ) όλο το τελευταίο διάστημα σκεπτόμουν πως μπορούμε να φτιάξουμε σκουφάκια. Βέβαια ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να ψάξω, γιατί ούτε βελονάκι έχω, ούτε και κλωστές. Όχι ότι είναι δύσκολο να αποκτήσω, λέμε τώρα! Εσύ μια χαρά μας τα περιγραφείς, και οι 3 μέρες είναι σουπερ, αλλά μου φαίνεται πολυυυ δύσκολο! Βέβαια η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και μάλλον για να καταφέρω κάτι, πρέπει πρώτα απ όλα να το ξεκινήσω! Anyway πολλά είπα. Είναι πανέμορφο το σκουφάκι και το λουλουδάκι, όλα τα λεφτά! Τι κάνουν τα ζουζουνάκια σου? Έμαθα ευχάριστα νέα!!! Με το καλό, όλα να σας έρχονται βολικά και πάνω απ όλα να προσέχεις!!!!! Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά είναι καταπληκτικό πολλά-πολλά μπράβο!!!θα το προσπαθήσω κι'αυτό , όπως κιόλα τα υπόλοιπα που έχεις αναρτήσει. Μ'έχεις κάνει να παθιαστώ με το βελονάκι και πλέκω ασταμάτητα, τώρα που έχω χρόνο και δεν εργάζομαι λόγω εγκυμοσύνης!!!μόνο τα μπαλαρινάκια δεν μου βγήκαν έτσι όπως φαίνονται στην φωτογραφία αλλά δεν πειράζει...σ' ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το σκουφάκι είναι φανταστικό!!!! Εγώ όμως από βελονάκι... σκράπας!!!! Φιλιά πολλά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φαντάζομαι το νεραϊδάκι να το φοράει! Τέλειο είναι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σήμερα σε ανακάλυψα! Πολύ όμορφο το μπλογκ σου! νομίζω ότι το διάβασα ολόκληρο!
  Μου αρέσουν οι δημιουργίες σου, οι φωτογραφίες, τα θέματά σου!
  Θα τα λέμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Λοιπόν τωρα βλέπω με άλλο μάτι τις οδηγίες σου και αυτό το σκουφάκι είναι πολύ ωραίο και χωρίς τρύπες- που λέει και η Παρακελσος για τα δικά μου.
  Θέλω να το προσπαθήσω, τι νήμα έχεις χρησιμοποιήσει;
  Θα προτιμούσα να χρησιμοποιώ κάτι απαλό για τα παιδικά κεφαλάκια αλλά αν γίνεται να μην είναι και συνθετικό, δεν συμπαθώ τα συνθετικα γενικα,αλλά απο νήματα δεν ξέρω ακόμα πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το συγκεκριμένο είναι ακρυλικό. Απαλό και χνουδωτό είναι το μοχαίρ. Για παιδικά κεφαλάκια και πολύ απαλά ειναι τα νήματα απο αλπακα (εγώ αυτό θα χρησιμοποιούσα στη θεση σου). Επισης για πιο ανοιξιάτικο τι λες για οργανικό βαμβακι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Έλενα.Πλέκω το σκουφάκι αυτό με βαμβακερό νήμα.Πήγα σε κατάστημα με νήματα και ζήτησα νήμα αλπάκα αλλά με είπαν οτι δεν κυκλοφορουν τέτοια νήματα γιατί σκοτώνουν το ζώο για να πάρουν το μαλί και να κάνουν το νήμα (αλπάκα).Τελικά κυκλοφορεί;Και όντως έτσι το πέρνουν;Μήπως αυτό που χρησιμοποιείς είναι τύπου αλπάκα (με ρώτησε ο τύπος στο κατάστημα αν το νήμα που λέν οι οδηγίες είναι τύπου αλπάκας) ; Σε ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες σου και την πολύτιμη βοηθειά σου.Ευαγγελία

   Διαγραφή
 9. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Ελενά μου! Είναι πολύτιμες όταν ξεκινάς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γεια σου Έλενα.Πολύ ωραία όσα κάνεις!Από εσένα έμαθα ουσιαστικά βελονάκι.Μήπως θα μπορούσε να εξηγήσεις πιο αναλυτικά πως κόβεις στο σκουφάκι γιατί μπερδεύομαι λίγο στο σημείο που έχω 5 θηλιές στο γάντζο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάργα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,κι εγώ μη νομίζεις,αυτοδίδακτη είμαι! Αν εχεις 5 θηλιές στο γάντζο σχεδόν το κατάφερες!Τύλιξε την κλωστή σου στο βελονάκι και τράβα την μέσα και απο τις 5 θηλιές. Ελπίζω να βοηθάω...οτι άλλο θες μη διστάσεις!

   Διαγραφή
  2. Έλενα ευχαριστώ.Τη βρήκα τη λύση.Ψάχνω και εγώ καινούρια σχέδια.Αν έχεις και εσύ περιμένουμε να βάλεις.Κάνεις καλή δουλειά στο blog σου.Συνέχισε έτσι.Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 11. Πάρα πολύ μου αρέσει το μπλογκ σου!!Πλέκω το σκουφάκι τώρα. Επειδή είμαι εντελώς αρχάρια, όταν λές στην πρώτη φάση ότι πλέκουμε μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητη διάμετρο, ποια ειναι αυτή?Δηλ τι θελω να καλυψει απο το κεφαλι του μωρου?Το πάνω μέρος πριν αρχίσει να κατεβαινει???

  Sol

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, δηλ απο πάνω να μην εξέχει κεφάλι!!! (σαν εβραίος ενα πραμα...)

   Διαγραφή
 12. πολυ ωραιο φαινεται και λεω να το προσπαθησω αν και αρχαρια... εδω τι εννοεις; "Κάνoυμε ένα μδκ στην ίδια θηλιά." πως θα το κανω στην ιδια θηλια;
  Αναστασια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τύλιξε την κλωστή γύρω απο το βελονάκι σου. Στη θηλια που έκανες το προηγούμενο μκδ, βάλε πάλι το βελονάκι σου. Τύλιξε την κλωστή και τράβα την έξω. Έχεις τώρα 3 θηλιές. Τύλιξε άλλη μια φορά την κλωστή και τράβα την μέσα και απο τις τρείς. Καλή επιτυχία...

   Διαγραφή
 13. ειναι φανταστικοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!εχω φτιαξει τεσσερα αν και ειμαι ακομη αρχαρια!!!!ειναι τοσο κατατοπιστικες οι οδηγιες που δεν σου δημιουργειται καμια απορια...μπραβο σου..τα συγχαρητηρια μου!!!!!ηθελα μονο να ρωτησω αν το ιδιο διαμοεφωνεται και για αγορακι.απλα δεν πλεκεις λουλουδι????περιμενουμε κι αλα σχεδια...και παλι μπραβο σου!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. μπράβο μπράβο μπράβο!! Σήμερα σε ανακάλυψα, έκανα ήδη ένα δοκιμαστικό με ένα παλιό νήμα 5-6 σειρές, και βουαλά!!! Αύριο θα πάω να αγοράσω νήμα να φτιάξω! Προς το παρόν έχω φτιάξει 2 μπερεδάκια, αυτά είναι η εμπειρία μου, τώρα θα ξεκινήσω και το σκουφάκι σου! Φιλιά πολλά, περιμένουμε και νέα σχεδιάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. καλησπέρα!!χαίρομαι που σε βρήκα!!!πολύ όμορφα όλα όσα είδα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Έλενα για άλλη μια φορά, έγραψες! Έχω ξεψαχνίσει όλο το blog, έχω δοκιμάσει όλες τις πλέξεις και οι οδηγίες σου είναι οι πιο κατατοπιστικές που έχω βρει, ειδικά για αρχάριους! Να ρωτήσω κάτι ρε κορίτσι; Εάν το σκουφί θέλω να το κάνω για μεγαλύτερο παιδί, πως το κάνουμε; Πως υπολογίζουμε π.χ. για κεφαλάκι με διάμετρο 53 cm;;; any idea ??????????????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νεραιδούλα μου σε ευχαριστώ τόσο για τα καλά σου λόγια!!! Δοκίμασε να αυξήσεις με τον τρόπο που περιγράφω μέχρι να φτάσεις στη διάμετρο που θές (και ισως λίγο λιγότερο) και μετά πλέξε χωρίς αύξηση για να φτάσεις το μάκρος που θες.

   Διαγραφή
 17. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΕΛΕΝΑ ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΔΥΟ ΣΚΟΥΦΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΓΓΟΝΕΣ ΜΟΥ. ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΒΕΛΟΝΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ χαίρομαι!!! Θέλουμε φωτο...!

   Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΕΛΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ. ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΝΤΙΝΩ ΕΝΑ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

   Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...